Yenidoğan ile İlk Banyolar ve Masaj Ritüelleri – Deux Lapins İçeriğe atla
Arama
Sepet
Yenidoğan ile İlk Banyolar ve Masaj Ritüelleri: Anneler İçin Rehber

Yenidoğan ile İlk Banyolar ve Masaj Ritüelleri: Anneler İçin Rehber

Yeni doğan bir bebeğin banyo ve masajı, onun sağlıklı gelişimi için önemli bir rol oynar. Ancak, bu süreçler hassaslık ve özen gerektirir. Yenidoğan bebeğin ilk banyosu ve masajı hakkında bilmeniz gerekenler ipuçları:

Bebeklerin banyo suyunun sıcaklığı genellikle 36-37 derece olmalıdır. Yenidoğan bebeklerin ciltleri hassas olduğu için , ona uygun, bebek şampuanları tercih edin. Şampuanların içeriğinin olabildiğince doğal ve hassas bebek cildine uygun olmalıdır.

Haftada 2-3 kere banyo yaptırabilirsiniz. Her gün yıkamak isterseniz 3 gün şampuanla diğer günler sadece su ile banyo yaptırabilirsiniz.

Banyo sırasında ;

  • Ayaklı bir küvet,
  • Banyo küvetin içine uygun bir aparat,
  • Maşrapa,
  • Yenidoğan bebek şampuanı,
  • Banyo havlusu ve müslin örtünüz,
  • Bebeğinizin kıyafetleri yanınızda hazır olsun.

Göbek bağı iyileşene kadar, banyo sırasında dikkatli olunmalıdır. Göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmayın. Bu dönemde silme banyosu yapabilirsiniz. Silme banyosunda bebeğinizin ağız mendilini bebek şampuanı ile yıkayıp bebeğinizi günlük olarak silebilir ve ardından nemlendirici sürebilirsiniz.

Göbek bağı düşmeden eğer banyo yaptıracaksanız , akan suda yıkayın bebeğinizi ve göbek bağını havlu ile tampon yaparak kurutabilirsiniz. kadar, banyo sırasında dikkatli olunmalıdır.

Banyodan sonradan müslin örtü ile bebeğinizin gözlerini içten dışa doğru, kulaklarının içini ve arkasını , kol ve bacaklarındaki katları yumuşakça kurularsınız. Müslin örtü ile kuruladığınızda havlunuz kuru kaşır ve içinde bebeğinize masaj yapabilirsiniz.

Bebek masajı, bağışıklık sistemini güçlendirir, gazı rahatlatır ve uyku düzenini düzenler. Karın masajı, gaz sancılarını hafifletirken, ayak altı masajı bebekleri rahatlatır ve uyumalarına yardımcı olur. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra günlük rutininizde bebek masajına yer verebilirsiniz. Özellikle ilk aylarda bebek masajını bebek nemlendiricisi ile masaj yapabilirsiniz. Bebek yağı ile yapacaksanız bebeğin cildi hafifi ıslak olmalı. Ama 6-7. Aya kadar nemlendirici ile yapmanızı tavsiye ederiz.

Bebek banyosu emzirmeden 1-1,5 saat sonra yapabilirsiniz. Ardından da bebek masajı yaparak bebeğinizin iyice gevşemesini ve uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz.

Bebek masajı özellikle gazlı bebeklerde ayrıca fayda sağlar. Bebek masajını özellikle içeriğinde lavanta olan bir nemlendirici ile yapmanızı öneririm. Lavantanın rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Nemlendirici ile Karnına saat yönünde dairesel hareketlerle yapacağınız masaj , ayak altlarına yapacağınız masaj ile bebeğiniz gazını kolayca çıkarmasını ve rahatlayarak uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz.

 

Bebeklerinizle geçirdiğiniz bu özel zaman, sadece temizlik ve bakım değil, aynı zamanda onlarla bağ kurma ve güven duygusunu geliştirme fırsatıdır. Unutmayın, her bebek farklıdır, bu yüzden onların ihtiyaçlarına ve tepkilerine dikkat edin ve onlara en uygun bakımı sağlayın.

Yazar Esra Ertuğrul hakkında bilgi için https://www.bebeimgeliyor.com

Önemli not: Blog yazılarımız içerisindeki tüm bilgiler tavsiye niteliğindedir, bu bilgileri doktorunuza danışarak ve ebeveyn ve bakım verenler olarak kendi durum ve gerçeklerinize göre değerlendirerek, filtrenizden geçirmeniz önemlidir.