İçeriğe atla
Arama
Sepet
Yenidoğan Bebek Nasıl ve Ne Zaman Yıkanır?

Yenidoğan Bebek Nasıl ve Ne Zaman Yıkanır?

Bebeğinizin uyumasına banyo yapmanın yardımcı olup olmayacağını mı merak ediyorsunuz? İşte bu yazımız sizin için! Ilık bir banyo sadece uyku zamanında yardımcı olmakla kalmaz, gün boyunca karşınıza çıkabilecek birçok durumda da faydalı bir çözüm olabilir.

Uyku rutinine banyo dahil edilmeli mi? KESİNLİKLE ☺️

Uyku rutinine banyo eklemek harika bir fikirdir. Araştırmalar yatmadan önce sıcak bir banyonun gerçekten iyi uyku teşvik ettiğini söylüyor: O güzel, sıcak suda yıkanırken, kanımız vazodilasyon adı verilen bir süreçle cildin yüzeyine doğru yükselir. Banyodan çıktığımızda, kan damarlarımız hala açık olduğu için, vücut sıcaklığımız biraz düşer. Bu hafif sıcaklık düşüşü, vücudumuzu uykuya hazırlar. Bu, banyoların bebeklerin uyumasına YARDIMCI OLABİLECEĞİ anlamına gelir.

Bebeklerinizi yıkadıktan sonra bir uyku rutini takip ettiğinizde, bu gece aktivitelerinin tekrarı bebeğin beynine uyku vaktinin yakın olduğunu ve uykuya dalmak için sakinleşme zamanının geldiğini işaret eder. İp ucu vermek güzeldir ☺️ Kim sevmez…

Bazı aileler için, banyo akşam rutininin keyifli bir parçasıdır. Bazıları içinse, her gün yapılan banyo hiç de kolay değildir, hatta korkulu bir kabus gibidir…O saat geldikçe ebeveynlerden biri ve bazen ikisi de stres olmaya başlar. Bebeği banyoda nasıl tutacağım, suyu nasıl tutacağım, nefes alabilecek mi? Gibi sorular kafaları kurcalar…Bu sorun değil! Banyo yapmayı gecelik programınızdan çıkarmak, uyku rutininizi bozacak bir şey değildir. Banyodan sonra veya önce aslında ne yaparsanız yapın, tutarlılık ve sevgi anahtardır! Siz mutlu ve rahatlamış olduğunuzda bu hisler bebeğinize geçer. Stresli bir banyo saatindense, dingin farklı uyku rutin aktiviteleri de yapılabilir… Ama banyo uyku rutininde keyifle yapıldığı taktirde fayda sağlayacaktır.

O uyku rutinine ne dahil edeceğinizden emin değil misiniz? Benzersiz bir uyku rutini oluşturmaya başlamanıza yardımcı olacak uyku rutini ipuçları ve örnekleriyle dolu bir yazı sizi bekliyor!

Ilık su, huysuz bebekler için çok rahatlatıcı olabilir. (Kim onları suçlayabilir ki?! İyi bir köpük banyosu bizleri de her zaman sakinleştirmez mi?) Biz kendi çocuklarımızı büyütürken, huysuzlandıklarında rahatlamalarına ve sakinleşmelerine yardımcı olmanın iyi bir yolunu keşfetmiştik. Çok küçükken, biraz ten tene temas zamanı için onlarla birlikte banyoya girerdik. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için çok rahatlatıcı olabilir!

Huysuz bir bebeğiniz var ve tam bir banyo için zamanınız yoksa, en sevdiğimiz hilelerden birini paylaşmak istiyoruz. Yeni doğanınızı bir kundakla sarın ve musluğu açın. Suyun bebek tenine uyun bir derecede, ılık olduğundan, ama çok sıcak olmadığından emin olun. Sıcaklık tam olarak doğru olduğunda, suyun bebeğinizin başının üstünden nazikçe akmasına izin verin. Gözlerine temas etmeyecek şekilde, başından arkaya doğru, ona su ile tanışma fırsatı veren ufak bir ritüel yaratın. Bunun küçüğünüzü ne kadar hızlı rahatlatabileceğini ve sakinleştirebileceğini görünce şaşırabilirsiniz.

Baktınız bebeğiniz hiç memun değil, farklı birşeyler deneme zamanı demek. Her yiğidin yoğurt yiyişi başkadır ama değil mi ☺️

Yeni doğan Banyosu nasıl yapılır?

Sağlık Bakanlığı doğumdan sonraki ilk 6 saat bebeğin yıkanmasını önermez. Genel kanı ve doktorların oldukça tekrar ettiği diğer bir konu da, bebeğin göbek bağı düşmeden de yıkanmaması gerektiğidir. Doktorunuzdan onay almak koşulu ile göbek bağı düşene kadar yumuşak bir pamuk ile ılık su eşliğinde silebilirsiniz. Bu işlem için müslin omuz ve ağız bezleri de oldukça idealdir. Bu bezleri büyük süngerler ve %100 pamuk dokusu sebepli, banyo sırasında silme amaçlı daha sonrada oldukça sık kulanacaksınız. Özellikle kulak arkası, parmak araları gibi ulaşılması zor, hassas bölgelerde siz çok yardımcı olacaklar. Hatta kafayı bile silerek yıkamak bazı zamanlar rahatlatıcı ve daha pratik olabilir. Göbek bağı ile alakalı bir diğer önemli konu da, göbek bağının takılı olduğu mandala çok dikkat edilmesi gerektiğidir, çünkü su değdiği zaman, enfeksiyon kapma riski vardır. O bölgeyi iyice kuruladığınızdan emin olmalısınız.

İşte yeni doğan bebeğinizi yıkarken işinize yarayacak birkaç hızlı ipucu daha

 

Temizden kirliye doğru yıkayın ve bir rutin yaratın:

Bebeğinizin en temiz bölgesinden başlayıp en kirli bölgesiyle bitirerek yıkayın. Bu, muhtemelen bebeğinizin başını ilk önce ve altını en son yıkayacağınız anlamına gelir.

 

Kafasının yumuşak olmasından korkmayın:

Evet, bebeğin yumuşak bıngıldaklarına nazik olmak istiyoruz... AMA, bu yumuşak bıngıldakların üzerini kaplayan çok kalın bir zarın olduğunu bilmek de önemli. O küçük başı yıkamaktan çekinmeyin, tabiiki de nazik hareketler yeterlidir.

 

Sıcak Bir Müslin Örtü Kullanın:

Banyoya başlamadan hemen önce, banyo sonrası kurulamaya yarayacak malzemelerinizi hazır edin! Müslin örtüler, bebek havluları ve kurulanma örtüleri bu işler için idealdir! Özellikle baş kısmında kafayı kapsayacak bölmesi olan modeller çok işe yarar…Gelelim hazırlığıa taze bir müslin örüt veya kurulanma havlusu ne ile kurutuyorsanız bebeğiniz, onu ısıtın! Önceden kurutma makinasına 10-15 dakika atın ya da kalorifer ya da bir ısıtıcı yardımı ile sıcacık yapın! Kurulanmaya neredeyse hazır olduğunuzda, eşinizden veya büyük bir kardeşten sıcak havluyu almasını isteyin. Bu, banyo zamanı bitse bile küçüğünüzü sakin ve rahat hissetmeye devam etmesini sağlar. Ve oda sıcaklığına geçmeden geçişi kademelendirmeye yarar. Bu işlem için emiciliği çok yüksek, doğal yapıdaki çift kat müslin kurulanma örtülerimizi tasarladık, bir adet de müslin örtüyü hazır edersneiz, ek kurulanma ihtiyaçlarında tüm gerekenleri yanınza aldınız demektir.

 

Su kaç derece olmalı?:

İşte en çok sorulan soru bu olabilir ☺️ Annelerimiz eski zamanlarda dirseklerini suya sokup sıcaklığı kendileri ölçerlermiş, dirseği yakmayacak ama hoş bir sıcaklık veren yeterli ısı da ise de bebeği yavaşça küvete ya da su dolu kaba sokarlarmış ☺️ Fakat bugünün koşullarında bir termometre de işinizi görecektir . İdeal bir bebek banyosunda, suyun sıcaklığının ise 36-37 derecelerde olmalıdır. Zaman ve pratikle zaten siz de eski yöntemlerden ve iç sesinizde faydalanmaya başlayacaksınız, emin olana kadar termometrelerden yaralanmaya devam! İyi ki varlar!!

Mutlaka ama mutlaka bebeklere uygun şampuan ve sabun tercih edilmelidir. Genelde her gün saçların şampuanlanması önerilmez, yine de bebeğinizin durumu ve sağlık koşullarını göz önünde bulundurup doktorunuza danışmanızı ve temizleme malzemesi olarak tenine uygun, anti alerjik, hassas ciltlere uygun, iyi içerikli ürünler tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Banyo sonrası bebeğinize yapacağınız masaj uyku öncesinde onu rahatlatacaktır! Banyo sonrası bebek masajı püf noktalarını bir başka blog yazımızda okuyabilirsiniz. Keyifli banyolar dileriz. Kolay gelsin ☺️