Görme, gözün anne karnında gelişimi ile birlikte hamilelik esnasında başlar. Hamilelik esnasında bebeğin vücut gelişimi belirli bir düzen çerçevesinde olur. Gözler de gelişimini anne karnında iken gerçekleştirmeye başlar ve anne karnında görme yetisi elde edilmiş olur.
Hamilelik dönemini sağlıklı bir şekilde geçirmek, bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Hamileliği takip eden doktorun kontrolünde beslenme ve dinlenmeye çok iyi bir şekilde dikkat edilmeli, doktorun belirlediği egzersizler aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Hamilelik esnasında sigara ve alkol gibi bebeğin sağlığını ve göz gelişimini etkileyen faktörlerden de uzak durulmalıdır.
Doğum ile beraber bebekler etrafı görürler. Gelen ilk ışıkla beraber görme işlevi başlar. Bebekler anne karnında sesleri ayırt edebilirler, ancak bu durum net olarak duyma ya da görme olarak tanımlanmamaktadır.
Bebeklerin geceleri sıklıkla uyanmasının en büyük nedeni de onların etrafı görme yetisi ile ilgilidir. Beyin ile göz arasındaki koordinasyon uyumsuzluğu bu durumu yaşanmasına neden olur ve koordinasyon sağlanmaya başladıkça uyanmaların azaldığı gözlemlenmiştir.
Bebekler Nasıl Görür?
Genç anne ve babalar bebekleri hakkında pek çok şeyi merak ederler. En çok merak edilenler arasında;
Doğumda bebeğe gelen ilk ışık ile görme işlevi başlar. Bebeklerin gözleri ilk başlarda yetişkinlere oran ile daha küçüktür. Bebekler görme işlevinin başlaması ile beraber etrafını algılamaya başlarlar. Ancak bebekler siyah, beyaz ve gri tonlarda etrafı görürler.
Gözün gelişimi hamilelik sürecinde, anne karnında başlar ve doğumdan sonra da devam eder. Bebekler siyah beyaz görür gibi bir algı vardır. Doğumdan sonra ilk birkaç gün sadece siyah, beyaz ve gri tonlarda görürler. Doğumdan yaklaşık 7 ila 10 gün sonra turuncu, sarı, yeşil ve kırmızı gibi renkleri görmeye ve ayırt etmeye başlarlar.
Bebeklerde göz gelişimi uzun bir süreçtir. İlk bir iki ay net olarak görme işlemi gerçekleştiremezler. 50 ya da 100 cm ilerisine kadar görme kabiliyetine sahiptirler. Işığı çok daha yakından seçerler. Büyük cisimleri algılar, annesini ayırt edebilirler. Bu süreçte bebeklerde görme oranı sadece yüzde beştir.
Bebeklerde görme gelişimi belirli periyodlar ile değerlendirilmektedir.
2 İla 3 Aylık Bebeklerde Görme Gelişimi
Bebeklerin bu döneminde görme noktasında pek çok önemli değişiklikler yaşanır. Bu dönem içerisinde bebekler çok daha net görür. Her iki gözün birbiri ile uyumu çok daha iyi seviyededir. Bebekler bu dönemde hareketli nesneleri çok daha iyi algılar ve onları yakalamaya çalışır. Bebek kafasını çevirmeden gözleri ile bir nesneden başka bir nesneye bakabilir. Bebek bu dönemde ışığa karşı daha çok hassastır. Bu neden ile uyurken odasının ışıklarının kısılması faydalı olacaktır.
Ayrıca bu dönemde bebekler;
- Kendisine bakan nesne ya da kişiler ile göz göze gelebilir.
- Çok renkli ve parlak nesnelere bakar.
- Bebekler sırası ile yatay eksende, dikey eksende olan nesneleri algılar ve sonunda da dönen nesneleri algılar ve izlerler.
Bebeklerde göz takibi ise takriben üçüncü ayda başlar. Bebek üç aylıkken nesnelere daha çok odaklanması ve takip etmesi son derece doğaldır.
İlk üç aylık dönemde bebeklerde yapılacak olan göz muayenesi ile bebekte olan göz problemleri erken teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir.
4 İla 6 Aylık Bebeklerde Görme Gelişimi
Bebekler bu dönem içerisinde çok daha net bir görüşe sahip olur. Doğumdan sonra yüzde beş olan görme işlevi bu dönemde yüzde seksenlere kadar çıkar. Renk algısı gelişir. Gökkuşağı renklerinin tamamını ayırt eder. Çok daha iyi bir seviyede göz ve el koordinasyonuna sahip olur. Hareketli nesneleri çok daha hızlı bir şekilde takip eder.
Bu dönemde bebeklerin kapsamlı bir göz muayenesine tabi tutulması tavsiye edilir.
7 İla 12 Aylık Bebeklerde Görme Gelişimi
Bu dönem içerisinde görme işlevi çok daha iyi bir seviyededir. El ve göz koordinasyonu çok daha iyi bir seviyededir. Bu dönemde bebeğin göz rengi değişmeye başlar.
Bu dönemde de göz kontrollerinin yapılması için uzman bir hekime gidilmesi göz sağlığı açısından önemlidir.
Bebeklerde Göz Rengi Değişimi
Bebeklerin göz rengi genellikle doğumda belirlenir ancak birkaç ay içinde değişebilir.
Göz rengi değişiminin nedeni, melanin pigmenti üretimindeki değişimlerdir. Melanin, göz rengini belirleyen pigmenttir ve doğumda bebeklerin gözleri genellikle az miktarda melanin içerir. Daha sonra, melanin üretimi artar ve göz rengi değişir. Bebeklerin göz rengi değişimi bazen 1 yaşından sonra da devam edebilir, ancak bu nadirdir.
-
Aydan Sonra Bebeklerde Yaşanan Görme Gelişimi
Gözün gelişimi sürekli bir şekilde devam etmektedir. Özellikle 10. Aydan sonra çok daha belirgin bir şekilde görülmektedir. Bu dönemde bebekler 3 ila 6 metreye kadar görme yetisine sahip olurlar.
Bebekler 18. Ayına ulaştıklarında objelerdeki ayrıntıları fark etmeye, resimlere bakmaya başlar. Bebekler bu dönemde görme işlevi ile ayırt etme yetisini de elde ederler.
Bebekler 24. aya ulaştıklarında objeler üzerindeki en küçük detayı dahi ayırt ederler. Benzerlikleri ve farklılıkları algılarlar.
Bebekler 36. Ayına ulaştığında görme yetisi yüzde seksen seviyelerine ulaşır ve çok daha net görme işlevinde bulunur.
Anne karnında başlayan görme işlevi sürekli bir şekilde gelişim gösterir. Doğumdan sonrada gelişimine devam eder. Gözün gelişimi 7 ila 9 yaşlarında tamamlanır ve artık görme işlevi en tepe noktasındadır.
Görme Gelişimi İçin Yeni Doğan, Anne ve Bebek Aktiviteleri Nelerdir?
Bebeklerde görme işlevinin gelişimi için ailelerin yapması gereken çeşitli değişiklikler ve aktiviteler bulunmaktadır. Yapılacak ufak değişiklikler ve aktiviteler ile gözün gelişimi çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Göz gelişimi sürecinde yapılması gerekenler başlıca şu şekildedir;
- Bebeğin 2.ve 3. Ayında odasına yeni objeler eklenir.
- Bebeğin odasında yer alan objelerin yerleri değiştirilir.
- Bebeğin yatağının yeri değiştirilir.
- Bebek ile odada dolaşılırken konuşulmalıdır.
- Bebek uyurken gece lambası devamlı suret ile kullanılmalıdır.
- Bebek değişik şekillerde yatırılarak motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlanmalıdır. (Bebeğin gelişimi ile doğru orantılı bir şekilde)
- Göz takibi sürekli yapılmalı doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
- 4. Aydan sonra bebeğin el, göz ve vücut koordinasyonunu geliştirmesi amacı ile aktiviteler yapılmalıdır.
Ayrıca bebek ile konuşurken onunla göz teması kurulmalıdır. Bebeğin yüzüne bakarak konuşulmalıdır. Gözlerin, kafa ile beraber hareket etmeye başladığı dönemlerde nesnelerin gözler ile takip edilmesini sağlayan oyunlar oynanmalıdır.
Bebek ile konuşmak, şarkı söylemek ve ona gülümsemek önemli aktiviteler arasındadır. Yeni doğan bebeğin 20 – 30 cm yakını görebildiği unutulmamalı ve çeşitli parlak renkli objeler ya da parmak kuklalardan faydalanılarak göz teması kurması sağlanmalı. Çeşitli ses çıkaran nesneleri ve değişik dokulardaki nesneleri keşfetmesini sağlayın.
Bebeklerde göz gelişimi 9 yaşına kadar devam eder. Bu neden ile sürekli olarak bebeğin göz gelişimi ile paralel etkinlikler tercih edilmelidir. 4 ila 6 aylık bebekler renk algısı geliştiği için farklı renklerdeki objeler ile aktiviteler gerçekleştirilmelidir. Konuşmaya devam edilmelidir. Değişik renklerdeki ve dokulardaki nesneleri tutmasına izin verilmeli. Sürekli bir şekilde konuşulmalı ve şarkılar söylenmelidir.
Bebeğin görme mesafesi arttıkça daha uzaktaki nesneleri görmesini sağlanabilir. Hareketli oyuncaklardan faydalanılır. Motor becerilerinin gelişmesi için uygun araçlardan faydalanılır.
Deux Lapins bebek ürünleri, bebeklerin ilk dönemlerdeki renk duyarlılıklarını gözeten tonlarda ve onların yaşla beraber ilgilisini çekebilecek renk ve doğa temalı desenleriyle koleksiyonlarını oluşturur. Hem kullanılan malzeme, doku olarak bebek ve anne cildi dostu olmayı önemserken, desen tasarımlarıyla da özellikle 0-3 yaş dünyasına hitap eder. Deux Lapins müslin odaklı anne ve bebek ürünlerine www.deuxlapins.com.tr den ulaşabilirsiniz.