İçeriğe atla
Arama
Sepet
Doğum Sonrası Vücutta Oluşan Değişimler Nelerdir?

Doğum Sonrası Vücutta Oluşan Değişimler Nelerdir?

Hamilelik vücudunun mucizevi bir yolculuğa çıkışının başlangıcıdır. Bu yolculukta kadın vücudu pek çok yönden değişime uğrar. 

Bebeğin ve annenin bu süreci en iyi ve en rahat şekilde geçirebilmesi için vücut kendini mucizevi bir şekilde doğuma hazırlar. Östrojen ve progesteron hormonları, vücudun dokularında gevşemeye neden olur. Vücut kilo almaya müsait bir hale gelir. 

Hamilelik süreci ve sonrasında kadın vücudunda pek çok farklı değişiklik meydana gelir. Vücudun gerçekleştirdiği bu değişimin kalıcı mı geçici mi olduğu, vücudun eski haline dönüp dönmeyeceği kadınlar açısından oldukça önemlidir. Doğum sonrası anneler için ürünler ile kendinizi rahatlatabilir ve çeşitli kolaylıklar oluşturabilirsiniz. 

Doğum Sonrası Yaşanan Deformasyonlar 

Hamilelik esnasında yaşanan pek çok değişiklik, doğum sonrasında sağlık açısından zararlara yol açabilmektedir. Vücutta yaşanan değişimler iyi bir şekilde takip edilmeli ve oluşan deformasyonlar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. 

Doğum sonrası oluşan deformasyonlar başlıca şu şekildedir; 

  • Yağlanma ve karın bölgesinin genişlemesi ile doğru orantılı olarak deri sarkması yaşanır. 
  • Vücudun tüm bölgelerinde deri sarkması yaşanabilir. 
  • Meme dokusunda değişimler görülnür. 
  • Vajinal gevşeme olabilir. 
  • Vajinal genişleme görülebilir. 
  • Deride çatlaklar görülür. 
  • Varis problemi ortaya çıkar. 
  • Cilt lekeleri görülür. 

Deformasyondan Kurtulma Yolları Nelerdir? 

Deformasyonun oluş şekline göre deformasyondan kurtulma yolları değişiklik gösterebilmektedir. Deformasyondan kurtulma yolları başlıca şu şekildedir; 

  • Yağlanmaya karşı liposuction yöntemi kullanılır. 
  • Deri sarkmalarına karşı vücut germe operasyonu yapılır. 
  • Meme dokusunda oluşan deformasyonlara karşı estetik cerrahi yöntemlerinden faydalanılır. 
  • Varise karşı estetik cerrahiden faydalanılır. 
  • Vajinal deformasyonların giderilmesi noktasında da estetik cerrahiden faydalanılır. 
  • Çatlakların giderilmesi amacı ile lazer tedavisi uygulanır. 

Deformasyondan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler 

Gebelik sürecinde deformasyon oluşumunu engellemek için yapılması gerekenler şu şekildedir; 

  • Yaşam koçundan destek alınmalı. 
  • Rutin doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. 
  • Diyetisyen ve spor hocasından faydalanılmalıdır. 
  • Pilates ve yogadan faydalanılmalıdır. 
  • Diyet yapılmalıdır. 
  • Doğum sonrası cerrahi müdahaleler için 6 ay beklenmelidir.

 

Doğum Sonrası Annelerde Yaşanan Vücut Değişimleri. 

Hamilelik esnasında anne adaylarının vücudunda değişimler yaşanmaktadır. Doğum işleminin gerçekleşmesi ile bu değişimler sonlanmış olur. Vücut ilk 40 gün içerisinde hızlı bir şekilde eski haline dönmeye başlar. Çeşitli Anne & Bebek Bakım ürünleri bu süreçte sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Bir yıl içerisinde de yavaş yavaş toparlanmalar görülecektir. 

Yeni Doğum Yapmış Annelerde Saç Dökülmesi 

Doğum sonrası saç dökülmesi altı ay içerisinde sonlanır. Hamilelik esnasında anne vücudunun salgıladığı hormonlar saçların çok daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlar. Bu süreçte saç dökülmesi nerede ise durur. Doğum ile beraber vücudun eski haline dönmeye başlaması ile hızlı bir şekilde saç dökülmeleri görülür. Bu durum doğal bir süreçtir. 

Yeni Doğum Yapmış Annelerde Diş Hassasiyeti 

Hamilelik esnasında ağız ve diş sağlığı önemlidir. Doktorlar genel olarak hamilelik sürecinde dişlere müdahale etmekten kaçınır. Bu süreçte dikkat edilmeyen ağız ve diş bakımı, hamilelik sonrasında problemler yaşanmasına neden olur. 

Doğum Sonrası Annelerde Yaşanan Diğer Değişimler 

Doğum sonrasında anne vücudunda yaşanan değişimler genel olarak şu şekildedir; 

Doğum Sonrası Rahim 

Doğumun hemen sonrasında göbeğin altında hissedilen rahim ortalama 4 ila 6 hafta sonunda normal haline döner. Doğum sonrası rahmin toparlanması sürecinde bazı ağrıların hissedilmesi son derece doğaldır. 

Doğum Sonrası Terleme 

Hamilelik döneminde anne vücudunda yüksek oranda ödem birikir. Biriken ödem doğum ile beraber vücuttan atılmaya başlar. Bu durum annede aşırı terlemeye neden olur. Son derece doğal olarak gerçekleşen bu durum ortalama 2 ila 4 hafta içerisinde son bulur. 

Doğum Sonrası Göbek Çizgisi 

Linea Nigra olarak adlandırılan göbek çizgisi, genel olarak hamileliğin 4. Ayı itibari ile görülmeye başlanır. Doğumun gerçekleşmesinden sonra oldukça kısa bir süre içerisinde geçer. 

Doğum Sonrası Cilt 

Gebelik esnasında annenin karın ve meme bölgesinde çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar doğum itibari ile lohusalık döneminde gümüşi bir renge döner ve kalıcı özelliktedir.  

Doğum sonrası deri sarkmaları ve çatlaklar için uzman bir hekimden yardım alınarak giderilmesi sağlanabilmektedir. 

Hamilelik esnasında anne adayının yüzünde ve vücudunun çeşitli bölgelerinde cilt lekeleri oluşabilir. Oluşan bu lekeler doğum sonrasında kendiliğinden yok olur. Geçmeyen lekeler için uzman hekimden destek alınmalıdır. 

Doğum Sonrası Vajinal Akıntı 

Doğum nedeni ile anne vücudu rahim içerisinde biriken kan ve dokudan kurtulur. Doğumdan birkaç gün sonrasına kadar rahimden yoğun bir şekilde parlak kırmızı renkli akıntılar gelebilir. Son derece doğal olan bu süreç içerisinde zaman geçtikçe akıntı azalmakta ve rengi de daha açık bir hale gelmektedir.  

Doğum Sonrası Göğüs Şişmesi 

Genel olarak dDoğumdan birkaç gün sonra göğüsler bebeğin ihtiyacı olan süt ile dolar ve göğüslerde şişme olur. Göğüslerin hassaslaşmasına neden olan bu durum emzirme ile geçer. 

Doğum Sonrası Şişkinlik 

Gebelik ile beraber anne vücudunda yoğun bir şekilde ödem birikimi olur. Bu durum vücudun şişmesine neden olur. Doğum ile beraber atılan ödem, belli bir süre daha vücuttan atılmaya devam eder. Şişkinliğin çok daha hızlı bir şekilde vücuttan atılması için yapılması gereken birkaç nokta bulunur. Bunlar şu şekildedir; 

  • Yatarken ya da uzanırken annenin sol tarafı üzerine yatması faydalıdır. 
  • Belirli aralıklar ile uzanarak dinlenilmeli ve bu esnada bir müddet ayaklar yukarıya kaldırılarak beklenmelidir. 
  • Vücudu serin tutmak faydalıdır. 
  • Bol sıvı tüketimi faydalıdır. 
  • Geniş ve rahat kıyafetler giyinmek faydalıdır. 

Doğum Sonrası Kabızlık 

Doğum sonrası kabızlık durumu son derece normaldir. Uzman hekim tarafından verilecek ilaç ve tavsiyeler ile bu süreç rahat bir şekilde atlatılır. Ayrıca bol sıvı tüketimi ve beslenme şekline dikkat edilerek de bu sürecin rahat bir şekilde atlatılması sağlanır. 

Doğum Sonrası İdrar Problemi 

Doğum sonrası yaşanması muhtemel problemler arasında olmakla beraber kasların güçlenmesi ile geçen bir problemdir. Genellikle doğumdan sonra ilk birkaç gün görülür. Uzaması durumunda uzman bir hekimden destek alınmalıdır. 

Doğumdan Sonra Kilo Verme 

Doğum ile beraber anneler 10 kilo civarında verirler. Vücutta biriken ödemenin atılmasına bağlı olarak, kilo verme süreci biraz daha devam eder.  

Doğum Sonrası Regl 

Doğum sonrası tekrar adet görmek, emzirme ile doğru orantılı bir şekilde değişmektedir. Emzirmeyen anneler doğumdan 6 ila 8 hafta sonra adet görebilir. Emziren annelerde ise bu süre çok daha uzun olabilir. 

Doğum Sonrası Cinsel Yaşam 

Doğum sonrası cinsellik için anne vücudunun iyileşmeye başlaması önemlidir. Bu çerçevede en az 6 ile 8 hafta beklenilmesi tavsiye edilmektedir. 

Anne vücudunda hamilelik ile başlayan mucizevi değişiklikler, doğum ile birlikte son bulmaktadır. Doğum sonrasında tekrar eski haline dönmeye başlayan vücutta, doğum sonrası kalıcı değişiklikler olması da oldukça doğaldır.  

Doğum ile beraber başlayan vücudun toparlanma süreci beslenme, egzersiz ve vücut yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Doğumdan sonrası vücudun genel olarak 6 aylık bir süreçte eski formuna kavuştuğu görülür. 

Sezaryen ile Doğum 

Sezaryen, doğumun cerrahi yol ile gerçekleştirilmesine verilen isimdir. Hamilelik döneminde yapılan kontroller ile verilen bir karar olduğu gibi doğum esnasında da sezaryen kararı verilir. 

Sezaryen Yarasına (Dikişine) Ne İyi Gelir? 

Sezaryen cerrahi bir operasyondur ve operasyon bitiminde vücutta açılan kesi dikiş ile kapatılır. Sezaryen yarasına dikişine ne iyi gelir? Noktasında ise beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Ayrıca iz oluşumunu azaltan kremlerde kullanılabilir. Deux Lapins internet sitesinden konu hakkında bilgi almak mümkündür.