İçeriğe atla
Arama
Sepet
Doğum Efsaneleri

Doğum Efsaneleri

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum EfsaneleriGebelik ve doğum hem heyecan hem de endişe verici olabilir. Vücut birçok fiziksel ve duygusal değişim yaşar. Özellikle gebeliğini duyurduktan sonra arkadaş çevren ve ailendeki birçok kişiden tavsiye ve ipuçları alabilirsin. Bu tavsiyelerin hepsi iyi niyetli olacaktır. Ancak bu sırada, gebelik ve doğum sonrası dönem ile ilgili hatalı bilgiler alabilirsin. Bu doğru bilinen yanlışlar, endişeni daha da artırabilir. Özellikle anne sütü, sezaryen doğum, gebelikte beslenme ile ilgili birçok yaygın inanç bulunur. Anneliğe başlangıç serüvenini daha rahat geçirebilmene yardımcı olacak doğum ile ilgili efsaneleri yazdık!

Normal Doğum ve Sezaryen Doğum Efsaneleri

Sezaryen, doğum yapmanın cerrahi tekniğini ifade eder. Vajinal doğum için bir alternatiftir. Cerrahi bir işlemle bebeğini kucağına alma fikri kulağa zor ve korkutucu gelebilir. Ancak, yıllar geçtikçe bu prosedürün güvenli ve rutin bir işlem haline geldiğini söylemek gerekir. Gebelik sürecini takip eden hekimler, hangi yöntemi tercih etmen gerektiği ile ilgili sana detaylı bilgi verecektir. Ancak sezaryenla ilgili doğum efsaneleri seni endişelendirebilir. Bu prosedürle ilgili en yaygın efsaneler şöyledir:

  • Sezaryenden Sonra Normal Doğum Yapılamaz: Sezaryen doğumda doktor, karın ve rahim bölgesine bir kesi yapar. Bebek doğduktan sonra bu bölgeye dikiş atılır. Ancak bu prosedürden sonra tekrar hamile kalınırsa normal doğum yapılamayacağı anlamına geldiği yaygın bir yanlış anlaşılmadır.
  • Bebekle İyi Bir Bağ Kurulmaz: Anne ve bebek arasındaki bağ oldukça güçlüdür. Sezaryen da normal doğum da olsa bebeğine olan sevgin aynı olacak.
  • Haftalarca Yürünmez: Cerrahi bir işlem olduğu için doğumdan sonra mutlaka ağrılı bir süreç olacak. Ancak ertesi gün yataktan kalabilir ve ağrıyla başa çıkmak için bazı önlemler alabilirsin.
  • Bebek Anne Sütü Alamaz: Sezaryenden sonra bebeğini emziremeyeceğin en yaygın efsanelerden birisi. Özellikle bölgesel anestezi alınırsa doğumun hemen akabinde anneler, bebeğini emzirmeye başlayabilir. Sadece başlangıçta birinin yardımına ihtiyaç olabilir. Bu ihtiyaç sezaryenden bağımsızdır, normal doğumda bile ilk dakikalarda destek gerekebilir.
  • Sezaryen Ağrısızdır: Sezaryenin ağrısız ve komplikasyonları azaltan bir doğum yöntemi olduğu da hatalı bilgilerden birisidir. Sezaryende de ağrılı bir süreç yaşanabilir. Ayrıca cerrahi bir işlem olduğu için az da olsa komplikasyon riski mevcuttur.

Hem kişisel deneyime hem de hekimlerin tavsiyesine göre sezaryen veya normal doğum seçeneklerinden birini tercih edebilirsin. Doğumla ilgili efsaneleri bir kenara bırakarak kendin ve bebeğin için en iyisini hekimle birlikte belirleyebilirsin. Doğum öncesi hazırlıklarında kendini de rahat hissetmek için ihtiyaçlarını önden hazırlayıp, kafanı dağıtabilirsin. Hem kendin hem bebeğin için yanında bulundurmak isteyeceğin lohusa sabahlığı, omuz bezleri, uyku tulumları, hazır kundak ve müslin örtüleri listene almanı öneririz.

Mama ve Anne Sütü ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Sezaryen doğum kadar bebeklerin mama ile beslenmesiyle ilgili de çok sayıda bilgi kirliliği mevcut. Tüm bebeklerin anne sütüne ihtiyacı var. Ancak kaliteli mama ve devam sütleri de bebekler için özel olarak formülize edilir. Bu sebeple de ona ihtiyaç duyduğu besini sağlayabilir. Mama ve anne sütüyle ilgili doğru bilinen yanlışları aşağıda listeledik:

  • Mamalar Bebeklere Zararlıdır: Ebeveynleri uykudan mahrum bırakan en büyük endişelerden birisi bebeklerin beslenmesi konusudur. Mamaların bebeklere zararlı olduğu bilimsel gerçekliği olmayan bir efsanedir. Birçok mama, anne sütünde bulunan vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat ve protein gibi temel besinleri içerecek şekilde hazırlanır.
  • Mamayla Beslenen Bebekler Geceleri Daha Uzun Uyur: Mamalar, bebeklere ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlar. Bu sebeple, besinlerin uyku ile hiçbir ilgisi olmaz. Bebekler, geceleri açlık da dahil pek çok nedenle uyanabilir. Ancak, bebeklerin uykusunu mizaç gibi faktörler de etkileyebilir. Dolayısıyla bebeğin, beslenme şeklinden bağımsız özellikle ilk birkaç ay boyunca sık sık uyanacak.

Bebeğini mama ile beslemek, anne sütüyle birlikte onun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için en güvenilir yollar arasında sayılabilir. Eğer bebeğin için yaptığın seçim, mamayla beslenme takvimi ise yukarıdaki etkenlerin birer efsane olduğunu bilmende fayda var. Bebeğini emzirirken doğal dokulu bir emzirme yastığı, hafif pamuklu ve içinde rahat edebileceğin bir sabahlık ve omuz bezleri süreçte sana yardımcı olacaktır.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Emzirme süreci ve deneyimi ile ilgili mevcut bilgilerin çoğu yeni anneler için kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle de emzirme süreci ile ilgili bu kadar efsane varken. Aşağıda anne sütünün fazla veya az olmasıyla birlikte emzirme ile ilgili efsaneleri bulabilirsin.

  • Sütünün Artması için Süt İçmelisin: Süt içmenin bir kadının anne sütü üretmesiyle bilimsel bir ilişkisi yok. Ancak, annenin sıvı gıdalarla dengelenmiş çok yönlü ve sağlıklı bir beslenme organizasyonu yapması önemli.
  • Sütünün Artması için Özel Yiyecekler Yemelisin: Emziren bir anne, süt üretmek veya sütünü artırmak için özel gıdalara ihtiyaç duymaz.
  • Bebekler Nasıl Emzirileceğini Bilir: Bebekler, emzirmeye yardımcı olabilecek emme refleksine sahiptir. Yine de bu refleks, emzirme başarısını garanti etmez. Emzirme süreci hem bebek hem de anne tarafından öğrenilir. İhtiyaç hissedilirse bebek hemşirelerinden destek alınabilir.

Bu efsanelerin hiçbiri seni endişelendirmesin. Efsanelere kulak asmadan geçireceğin bu süreç, düzenli beslenmeyle bebeğin ve senin için keyifli bir anı olacak.

Şehir Efsaneleri

Bu bölümde gebelik dönemi ve doğumdan sonraki zaman diliminde annelerin kafasını karıştıracak yanlış bilgileri ele aldık. Uyku, beslenme ve bebek sağlığına dair şehir efsanelerini aşağıda listeledik:

  • Bebek Uyurken Işıkları Açık Tut: Işıkları açık tutmanın bebeğin güvende hissetmesine yardımcı olacağına dair yaygın bir efsane mevcut. Tam aksine, bebeğini uyutmaya çalışırken ışıkları kısman ve mümkün olduğunda az ışıkta hareket etmen önemli. Bu, bebeğinin gece ile gündüzü ayırt etmesine yardımcı olacak.
  • Midedeki Yanma Bebeğin Saçlı Doğacağı Anlamına Gelir: Midedeki yanma, mide asidinin yükselmesi de dahil olmak üzere birçok sebeple gerçekleşebilir. Bu durum anne karnındaki bebeğin saçlarının uzun olacağını göstermez. Fizyolojik sebeplerle gebelikte mide ekşimesi oldukça yaygındır.
  • Gebelik Döneminde Evde Kedi Beslenmez: Hamile kaldığınızda evin bir ferdi olan kedinizden vazgeçmeniz gerektiği en yaygın şehir efsanelerinden birisidir. Evcil hayvanların temizliğini eldiven kullanarak yaparak toksoplazma adı verilen hastalıktan korunabilirsin. Aynı zamanda hem doktoruna hem de veteriner hekime danışarak alman gereken önlemlerle ilgili bilgi sahibi olabilirsin.

Doğum Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğumdan önce ve sonra dikkat etmen gereken pek çok unsur olabilir. Ancak, bu konuda şehir efsanelerinin aklını karıştırmasına izin vermeden hekimin yönlendirmelerine uyman süreci kolay ve keyifli hale getirecektir. Sağlıklı yiyecekler yemek, kafeini sınırlamak, kiloyu takip etmek ve dengeli bir yaşam tarzını planlamak bu süreç için en önemli etkenlerdir.  Ve tabii sevdiklerinin, en önemlisi de eşinin yanında olduğunu hissetmek! Aynı zamanda aşağıdaki ipuçları da bu süreçle ilgili sana destek verebilir:

  • Hekimine de danışarak kalsiyum, D vitamini ve folik asit takviyelerini organize edebilirsin.
  • Obezite, hipertansiyon, diyabet gibi bir problemleri kontrol altında tutmak için hekiminle iletişimde kalabilirsin.
  • Gebelik dönemindeki rutin kontrollerini aksatmamaya özen gösterebilirsin.
  • İlaç kullanıyorsan, bu ilaçları reçete eden ve doğum sürecini takip eden hekimlere bilgi vermelisin.

Tüm süreci en iyi şekilde planlayarak bebeğinle güzel vakitler geçirebilirsin. Doğum sonrasında sana yardımcı olabilecek ürünler için Deux Lapins’e göz atabilirsin. Doğal içerikli bebek bakım ürünleri, %100 pamuklu olan zarif ve sevimli bebek giysi ve aksesuarlarını inceleyerek alışveriş listene ekleyebilirsin.