İçeriğe atla
Arama
Sepet
Bebeklerde Beslenme ve Acil Durumlar: Anneler İçin Kılavuz

Bebeklerde Beslenme ve Acil Durumlar: Anneler İçin Kılavuz

Bebeklerin beslenme ihtiyaçları ve acil durumlarda yapılması gerekenler, ebeveynler için önemli bir konudur. Bu konuda dikkat etmeniz gerekenler: 

Bebekler için en ideal beslenme şekli anne sütüdür. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir gelişim sağlar. Ancak, bazı durumlarda anne sütü yetersiz olabilir veya emzirme mümkün olmayabilir, bu durumda bebeklere bebek formül mamaları verilebilir. Bebek mamalarıyla beslenme durumunda, doğru marka ve türü seçmek önemlidir, doktorunuzun önerilerini dikkate alın. 

İlk iki hafta anne sütünün gelişim dönemi olması, bebeğin mide kapasitesinin küçük olması, yenidoğan sarılık riski ve insülin salınımının çok dengesiz olması nedeniyle bebeğinizi 2-2,5 saatte bir, gerekirse uyandırarak, beslemelisiniz. 

Yenidoğan Bebekler hastaneden taburcu olduklarında doğum kilolarının %7-10 arasında kilo verir, 10-12. Gün doğum kilosuna ulaşması, 1. Ay sonunda da minimum 600gr alması beklenir. 1.Ayda yeteri kadar kilo aldıysa artık 2. Aydan sonra bebeğinizi beslemek için uyandırmamalısınız. Acıktığını fark eder ve uyanınca bekleyebilirsiniz. 

Bebeklerde gaz ve kolik sorunları sıkça görülen durumlardır. İlk 3 ay gaz çıkarılmaya ihtiyaç duyabilir bebekler. Çoğunlukla 1. Aydan sonra kendi kendine çıkarabilirler. Ama 1. Ay da her besleneme sonrası mutlaka gazını çıkarmalıyız. Bebeklerin gazını çıkarmak için, sırtına minik minik vurup sıvazlayarak gazını çıkarabilirsiniz. 

Bazı bebeklerde ayda en az 3 hafta, hafta da en az 3 gün, günde 3 saat gazdan dolayı ağlayan bebekler olabilir. Bu bebeklere kolik bebek diyoruz. Kolik bebekleri yarım kundak yapıp, ten temasında olduğunuzda ve hafifçe sallayarak beyaz gürültü dinlettiğinizde kendisini anne karnında gibi hissederek rahatlayabilir. Bu dönemde annenin de beslenmesine dikkat etmesi, emzirirken veya biberonla beslenen bebeğin hava yutmamasını sağlaması önemlidir. 

Emziren anneler de sıklıkla görülen mastit, emziren kadınlarda meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Anne, meme ucu yaralarına dikkat etmeli, emzirme pozisyonunu doğru ayarlamalı ve meme bakımını düzenli yapmalıdır. Memenizde süt birikmesi, sizde halsizlik, ateşinizin yükselmesi gibi belirtiler ortaya çıktığında hemen doktora başvurmak önemlidir. 

Mastit olduğunuzda; doktorunuzun size reçete ettiği antibiyotiği düzenli kullanmalı, emzirmeye devam edip, memelerdeki sütü gerekirse pompa yaparak boşaltmalısınız. Meme de süt birikti ve bebek gerginlikten dolayı ememiyorsa önce sıcak/ılık kompres yapıp ardından meme masajı yapın. Sonra emzirip, ardından sağma yapın. En son 8-9 dk soğuk kompres yapın. Bu şekilde gün boyu her emzirme seansında yapmaya çalışın. Mastit tekrarlayabilen bir durum olduğu için emzirme pozisyonunuzu, bebeğinizin nasıl emdiğini çocuk doktorunuza veya emzirme danışmanına kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Bebeğiniz sizi doğru ve aktif emmeye başladığında, meme ucu bakımına dikkat ettiğinizde mastit tekrarlamadan güzel bir emzirme süreciniz olur. Emzirme sürecinde emzirme destek yastıkları, anneyi ve bebeği desteklerken, dış mekan ve sosyalleşirken emzirmeye devam etmek için emzirme önlükleri ve pratik emzirme yastıklarından faydalanabilirsiniz.

Bebeğinizin katı gıdalara geçiş zamanı geldiğinde, yavaşça ve dikkatlice başlamak önemlidir. Bebekler genellikle 5-6 ay civarında katı gıdalara geçiş yapmaya hazırdır. Bebeğin ek gıdaya ne zaman başlatılması gerektiğini mutlaka bebeği takip eden doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. 

Başlangıçta, püre halinde veya yumuşak gıdalarla başlayabilirsiniz. Bebeğinizin tepkilerini gözlemleyerek, yeni gıdaları tek tek tanıtmak ve alerjik reaksiyonları izlemek önemlidir. 6-9 ay boyunca tüm beslenmenin %30 ek gıda olurken, 9-12 ayda %50 olmalıdır. 1 yaşına kadar temel besinin anne sütü olduğunu unutmamak bol çeşitle, farklı menülerle bebeğinizi tanıştırmalısınız. İlk denemelerde; 

  1. Gün 1 çay kaşığı 
  1. Gün 1 tatlı kaşığı 
  1. Gün 1 yemek kaşığı kadar ek besin verilmelidir. 

Bebek çok iştahlı ise verilen miktar yarım çay bardağını geçmemelidir. 

Bol çeşitle farklı pişirme yöntemlerimi kullanarak eğlenceli ve lezzetli tabaklar hazırlayın. 

Özellikle ek gıda sürecine bebeği de dahil etmeye çalışın. Tek taraflı yani sadece sizin beslemeniz olmadın. Bebeğinizin durumuna göre parmak gıdalar hazırlayıp, onun kendi kendine yemesini de destekleyin. Kendi kendine yemek yiyen bebeklerin daha az yemek seçen, daha iştahlı bebekler olduğunu görüyoruz. Tek başına bebeğinize parmak gıdayı vermeye cesaret edemiyorsanız ilk başlarda meyve sebze emzikleri ve püre kaşıklarından destek alarak ilerlemelisiniz. 

Ek gıda sürecinize başladığınızda blender kullanmamaya özen gösterin. Sebzeleri buharda pişirip çatalla ezerek bebeklerinize ikram edin. Zaten az az yiyeceği için besinleri ağzının içinde döndürüp, çiğnemeyi ve yutmasını öğrenmesi için cesaretlendirecek. 

Olabildiğince mevsimin meyve ve sebzeleri ile tanıştırın. Yoğurt, 3 günde bir mayalayarak bebeğinize verebilirsiniz. 

Şunu unutmayın; bebeklerimizin ne yiyeceğine bizler ama ne kadar yiyeceklerine bebeklerimiz karar vermeli! Onlara güvenin bol çeşit, lezzetli ve farklı yemeklerle tanıştırın. 

bebeklerde beslenme ve acil durumlar

Bebekleriniz yemeğini yerken rahatça döküp saçabilmeli 🙂 Bu sebeple elinizin altında hem cildi tahriş etmeyecek hem de ağzını, ellerini ve hatta yüzünü silebileceğiniz pamuk dokulu ağız ve omuz bezleri çok yardımcı olacaktır. 

Bebeklerin boğulma veya tıkanma riski her zaman mevcuttur, bu nedenle ebeveynlerin bu konuda bilgi sahibi olması önemlidir. 

Özellikle kendi kendine yemesini istiyorsanız bebeğin desteksiz oturması çok önemli. Önce kendi beden bütünlüğünü sağlamalı ki, eline aldığı besinleri boğazına kaçamadan yiyebilirsin. 

Besinleri hazırlarken de iki parmağınızla ezilecek yumuşaklıkta olmasına dikkat etmelisiniz. 

 Tıkanma iki şekilde olabilir. Bir tanesi kısmi tıkanıklık, diğeri tam tıkanıklık. 

Kısmi tıkanıklık da bebeğin boğazına bir şey kaçar ama halen az da olsa nefes alabilir. Ve öksürmeye başlar. Öksürerek geri basınçla besini çıkarmaya çalışır. O dönemde kesinlikle sırtına vurmamalısınız. Bebeği dikleştirip öksürmesi için cesaretlendirmelisiniz. 

Eğer tam tıkanırsa; bebeğin genel de sesi çıkmaz ve mosmor olur. İşte o zaman hemlinch manevrası yapmalısınız. Bu durumda bebeğin bilinci var ama solunumu yoktur. O zaman hemen; Bebeğinizi sırt üstü yatırın ve sırtına 5 defa güçlü şekilde süpürür gibi vurmalar yapın, ardından bebeği döndürerek göğsüne bastırarak Heimlich manevrasını uygulayın. 2 tur yaptınız çıkmadıysa hemen 112'yi arayın. 

Bebeğinizin beslenme ve acil durumlarıyla ilgili bu bilgiler, ebeveynlerin bilinçli ve hazırlıklı olmalarını sağlar. Ancak, herhangi bir acil durumda, profesyonel tıbbi yardımı hemen aramak önemlidir. 

Yazar Esra Ertuğrul hakkında bilgi için https://www.bebeimgeliyor.com 

Önemli not: Blog yazılarımız içerisindeki tüm bilgiler tavsiye niteliğindedir, bu bilgileri doktorunuza danışarak ve ebeveyn ve bakım verenler olarak kendi durum ve gerçeklerinize göre değerlendirerek, filtrenizden geçirmeniz önemlidir.