Bebekleri yıkamak ilk anne ve babalar için çok heyecan verici ve bir o kadar da tedirgin edici bir deneyim olabilir. Tüm ihtiyaçlarınızı önceden hazır etmek ve ulaşılabilir olduklarından emin olmak en iyisi olacaktır! Özellikle ilk ebeveynlik deneyimi ise harika bir ritüele dönüşecek ve banyo serüvenleri oldukça telaşlı olacaktır.
Bilindiği üzere bebekler doğduktan sonraki ilk 6 saat yıkanmamaları önerilmektedir. Yeni doğdukları ortama uyum sağlamaları ve vücut ısılarını dengelemeleri gerekir. Ama sonrasında hastanede bebek hemşireleri bebeğinizi yıkayabilir, size yıkamanızda yardımcı olabilir ve püf noktalarını anlatabilirler. Sizler eve gittiğinizde göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmamanız tavsiye edilir. Göbek bağı düştüğü gün değil, ertesi gün banyo yaptırmanız daha uygun olacaktır. Göbek bağı düşene kadar silme banyosu yaptırabilirsiniz. Silme banyosunda müslin ağız bezi ve müslin omuz bezlerinden yardım alabilirsiniz, %100 pamuk kumaşın emiciliği ve hassasiyetiyle içiniz rahat bir şekilde bebeğinizin teninde kullanabilirsiniz. Bebeğinizi göbek bağı düşmeden yıkamak isterseniz mutlaka akan bir suda yıkamalısınız. Unutmayın, göbek bağı açık bir yaradır. Durağan suda enfekte olabilir. Banyo yaptırdıktan sonra göbek bağı hafifçe müslin bir örtü ile tampon yaparak kurutulmalıdır. Bu yüzden göbeğin nemli kalmamasına özen göstermelisiniz.
Bebek banyosu için gerekenler;
- Bebek banyosu için küvet
- Bebek şampuanı / sabunu
- Yumuşak banyo süngeri
- Müslin örtüleri ve kurulama örtüsü
- Yıkarken suyu dökmek için bir maşrapa
- Bebeğin oynaması için oyuncak
- Saç tarağı ve saç fırçası
- Tırnak makası ve kağıt törpü
- Bebek Masajı için nemlendirici / bebek yağı
- Yedek bebek bezi ve pişik kremi
- Yedek bebek kıyafetleri
Sizler de bebeğinizi yıkamadan önce ellerinizi yıkamalısınız. Kıyafetinizi ayarlayabilirsiniz unutmamak gerekir ki saatler, yüzük ve bilezik gibi takılarınızı çıkarmalısınız. Giysinizin bebeğinizin cildini çizebilecek fermuar veya iğne olmadığından emin olmalısınız.
Bebek Küvetinizi seçerken; bebeğin boynunu ve başını destekleyen bebek küvetleri tercih etmeniz faydalı olur. İçine bebeğinizi rahat yıkayabileceğiniz aparatlar olursa hem bebeğiniz hem de siz rahat edersiniz.
Bebeğinizi yıkadığınız suyun ısısının 36-37 derece olması tavsiye edilir. Termometre ile ölçebilirsiniz. Ya da dirsek, bilek ile ısıyı kontrol edebilirsiniz. Banyonun ısısının da 23-24 derece olması önerilir. Banyoyu ekstra ısıtmanıza gerek yok. Evin her yeri aynı ısıda olmalı. Eğer banyoyu ısıtmak isterseniz, evin her tarafını ısıtmalısınız. Bebekler için ısı farkları problem yaratabilmektedir.
Bebekleri su olan küvete tek başına asla bırakmamalısınız. Mutlaka başından veya gövdesinden destek olmalısınız.
Küvete bebeğinizin ilk ayaklarını sokarak, içine başından destek olarak yatırın. Tek eliniz ile tüm banyo süresince başı, boynu ve sırtından bebeğinizi destekleyin.
Bebeği yıkamaya başlayabilirsiniz. Bebeğin vücudu ıslatmak için önü kesik ve silikon olan bir maşrapa kullanın. İlk banyolarda banyo süngerine gerek yoktur. Elinizle direkt yıkayabilirsiniz.
Bebeğinizin başını yıkarken, önce önü kesik maşrapa ile ıslatın. Şampuanın elinize alıp, saç ve kafa derisini hafifçe masaj yapın. Başını yıkarken kulaklarıyla oynamayın. Kulaklar içe dönük olduğu için, su içinde yıkarken kulağının içine su kaçabilir. Banyo sonrası müslin kurulama beziyle kulak içlerini yüzeysel olarak kurulayabilirsiniz. En son bebeği küvetten kaldırıp başından aşağıya doğru yavaş yavaş su dökerek durulayın.
Küvetten bebeğin baş ve boynunu destekleyecek şekilde kurulama örtüsüne bebeği yerleştirin. Bebeğinizi çift katlı müslin kurulama örtüsü ile kurulayabilirsiniz. Müslin kurulama örtüsü iki katlı ve sıvıyı tamamen emdiği için bebeğinizi güvenle kurulayabilirsiniz. Bir diğer müslin örtü ile de sarmalayabilir, daha ince temizliğinde yani bebeğinizin kulak arkalarını, tüm kıvrımlarını, boğumlarını kurulamada müslin örtülerden faydalanabilirsiniz. Emicilikleri ve yumuşaklıkları ile banyo deneyimine harika eşlik ederler ve yenidoğan banyosunun olmazsa olmazlarıdırlar.
Bebeğinizin ince saçlarını yine müslin örtü veya kurulama örtüsünün tek kat olan başlık kısmı ile nazikçe kurutun. Saç kurutma makinaları çok fazla tavsiye edilmemektedir.
Bebeklerinize banyo sonrası nemlendirici ile masaj yapmak onları çok rahatlatacaktır. İlk aylarda nemlendirici tercih edilebilir. Bebek yağlarını 4-5. aydan sonra kullanılması önerilir. Bebek yağını mümkünse nemli cilde sürerseniz daha uzun süre etkili olacaktır. Bebeğinizin pişik problemi yoksa, banyo sonrası pişik kremine gerek yoktur.
Ardından bebeğinizin altını bezleyip, kıyafetlerini giydirebilirsiniz. Yumuşak bir düzenekte rahatça giydirmek isterseniz yine banyoya da rahatça yanınızda götürebileceğiniz müslin alt açma matları pratik bir malzeme olacaktır. Müslin alt açma matını bebeğinizi altına sererek ona banyoda yumuşak bir alan yaratabilirsiniz. Saçlarını tarayabilir ve tırnakları uzunsa dikkatlice kesebilirsiniz.
Gece uykusundan önce yapılan banyo, bebeğinizin daha kolay uykuya geçiş yapmasına yardımcı olur. Bebekleri haftada üç ya da dört kez yıkayabilirsiniz. Ama her gün banyo yaptırmak istiyorsanız; haftanın 3 günü banyoda şampuan kullanın, diğer 4 günü sadece su ile yıkayın. Ve mutlaka bebek cildine uygun bir nemlendirici ile kısa bir masaj yapın. Daha sonra uykuda rahat edebileceği, oda sıcaklığı ile uyumlu bir uyku kıyafeti, kundak veya uyku tulumu tercih edebilirsiniz. Banyo - masaj - kundak - emzirme - uyku döngüsü siz ve bebeğiniz için harika bir gece rutini olacaktır.
Bebekler Uyku Sırasında Nasıl Giydirilmeli?
1-Pamuklu ve terletmeyen bir alt üst takım ya da zıbın giydirebilirsiniz,
2-İçerisinde ise atlet niteliğinde bir body olabilir,
3-Oda sıcaklığına uygun bir uyku tulumu- ki yine müslin tercih edebilirsiniz veya,
4-Pamuklu müslin örtü ile kundak yaparak size ve bebeğinize en uygun, rahat ve güvenli hissettirecek şekilde gece uykusuna geçebilirsiniz.