İçeriğe atla
Arama
Sepet
Bebek Banyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek Banyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinize banyo yaptırmak sizi korkutuyor mu? Yeni doğan banyosu hakkında annelerden deneyimlerle bir araya getirilmiş harika ipuçları ve yöntemleri okumak için yazımıza göz atmalısın!

Bebeği nerede yıkamalı? Maşrapa ile su dökmeli mi, müslin bezle silmeli mi? Banyodan önce mi beslemeli yoksa sonra mıBebeği banyodan sonra neyle kurulamalı… Bebek banyosu öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler, ne giydirmeli, beslemeli mi? Uyutmalı mı? Yeni anne-babaların dikkatle araştırdığı konular. Bebek banyosu hakkında merak edilenleri senin için derledik, hadi gel birlikte göz atalım..

Öncelikle Bebek Banyosu Nasıl Olmalı? Bebek banyosu hazırlığı için neler yapmalı?

Aslında bunun bir kuralı yok! Gerçekten en en önemlisi kendini ve bebeği güvende tutabildiğin sürece her yerde ve her şartta bebeğinle şefkatli ve hijyenik bir banyo deneyimi yaşayabilirsin! Bunu unutma! Bir anneden tavsiyeler olarak sunabileceğimiz bazı önemli noktalar ve ipuçlarını senin için sıraladık:

  • Yeni doğan bir bebek için biraz daha ön hazırlık gereklidir, anlatacaklarım bebeğinin ilk 6 ayı ve hatta 1 yaşına kadar olan ilk yılı için baz alınabilir, daha sonrasında zaten onunla ritüellerinizi ve ritminizi oturtmuş ve kendi yöntemlerinizi geliştirmiş olacaksınız 😊 Sakın mükemmellikten bahsettiğimizi zannetme, ama bebeğinle ilişkin ile kendinize göre yöntemleriniz oluşacaktır, oluşmadıysa da telaşlanma herkes her şeyi tamamen aynı zamanda yaşamayabilir, kendine ve ona zaman ver.
  • İlk önce banyo sıcaklığını kendin için çıplak kaldığın hafif sıcak hissedeceğin ve uzmanların 26-27 derece olarak ifade ettiği ideal bir sıcaklığa getirebilirsin. Banyo suyu için ise ideal ısı 37-38 derecedir.
  • Çoğunlukla bebeğinizi hatta bazen bebeklerinizi😊 taşınabilir bir küvet içerisinde yıkıyor olacaksınız. Bu küvetin sallanmadan, güvenli bir şekilde ister ayağına ister banyoda uygun bir zemine sabitlendiğinden emin olun.

Yıkama için hazır etmeniz gerekenleri şöyle özetleyebiliriz;

  • Bir bebek küveti (suyu akıtması kolay olan, dipten tıkaçlı modellerden tercihen 😊)
  • Kaymayı önleyici, bir ayak ve/veya yumuşak bir koruyucu yer örtüsü,
  • Termometre (su sıcaklığından klasik yöntem dirsek sokma dışında emin olmak isteyenler için)
  • Yumuşak bir müslin bez veya yıkama süngeri
  • Maşrapa veya suyu yavaşça dökebilecek bir kap
  • Tercihe göre bebek şampuanı (özellikle yenidoğan cildine zarar vermeyecek, köpürme oranı düşük, hipoalarjen, PH’ı cildin asit örtüsüne uygun paraben, parfüm, alkol, boya maddesi içermeyen şampuanlardan içeriği doğal ve bebek tenine uygun ürünler tercih edilebilir)

En önemlisi bebeğinizi rahat edebileceğiniz bir şekilde tutmanız ve onu su, şampuan, bez, sünger vb. hayatında ilk defa karşılaşacağı olgular ile güvende ve sevgi dolu hissettirerek tanıştırmanız. Fakat bunların hepsini daha yeni doğum yapmış, çalkantılı ve olumsuz duygular hissettiğin bir ruh halindeyken de yapmak durumunda kalabilirsin. Öncelikle seni anlıyoruz. Eğer böyle bir ruh halindeysen ve ilk banyoysa konu, biraz ötelemende sakınca yok, pratik kazandıkça zaten her ruh halinde yapılabilecek rutin bir işlem olduğunu göreceksin. Siz ebeveynler mutlu ve huzurlu olmadıkça, bebeğinize iyi etki edebilmeniz gerçekten zor! Önce kendiniz, aynı uçaklardaki gibi oksijen maskenizi hep önce kendinize takın, sonra çocuğunuza 😊 Tabii latife ediyoruz 😊 Ve mutlaka sana gönülden, yargılamadan, destek verecek birinden; eşin, annen, teyzen, baban, kuzenin ya da en yakın arkadaşından yardım isteyin. Bu seni mutlu ve rahatlamış hissettirecektir, çünkü yardım isteyebilmek güzeldir!

Gel gelelim banyo sırasında nasıl su dökeceğine, bu taze annelerin akıllarını çokça kurcalayan, pek de cevabına rastlayamadığımız bir sorudur.

Maşrapa ile önceden doldurulmuş bir kova içerisinden su alıp hafifçe vücuduna su dökmek ve sonra kafa bölgesine yine çok yumuşak hareketlerle kulak, burun ve gözlere dikkat ederek hareket etmek bir yöntem olabilir,

Bir süngeri veya müslin bezi suya batırarak ve sıkarak, silerek bebeğini temizleyebilirsin.

Ya da küveti önceden biraz doldurup, küvetin içindeki suyu elinle bebeğinin vücuduna döküp, yine bir bez veya sünger yardımıyla silerek hareket edebilirsin.

Bazı bebekler kafalarına su dökme konusunda çok hassas olabilirler, bazıları ise suya karşı çok keyifli ve rahat tepkiler verebilirler. Su ile bebekleri tanıştırırken her ne olursa olsun, kafadan su boca etmek gibi çok hızlı ve ani algılanabilecek hareketlerden uzak durmakta fayda var.

Keyifli bir şekilde bebeğinin vücudunu, kafasını narin hareketlerle temizleyip, su ile onu yıkadıktan sonra şimdi sıra banyodan çıkma ve sonrasında…Hadi masaj vakti 😊

Bebek Banyosu Hakkında Merak Edilenler

  1. Banyodan önce mi sonra mı emzirmeli?

Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.

  1. Banyodan Sonra Neyle Kurulamalı?

Bebekleri, banyodan sonra klasik bir havlu, ya da havlu içine konmuş tülbent bez ile kurulayabilirsin. Ve pek tabii banyodan sonra bebeğini yumuşak ve seyrek dokunmuş bir kumaşla kurulaman daha iyi olur. Bu amaçla müslin örtüleri kurulama örtüsü olarak tercih edebilirsin. Müslin dokumanın özelliğinden dolayı hem çok emicidir hem de çok yumuşak. Üstelik hızlıca kurur.

  1. Banyodan Sonra Ne Yapmalı?

Bebeğin banyodan sonra biraz bakıma ihtiyaç duyabilir. Bebeğin için bakım yağı ile masaj muhteşem bir rahatlama yöntemi olabilir. Hem gaz çıkarmada ona yardımcı olursun, hem rahatlar hem de seninle arasında harika bir temas ve bağ kurmak üzere her seferinde yeni bir fırsat oluşur.

Bebek Banyosundan Sonra Nelere Dikkat Etmeli?

Bebek banyosundan sonra dikkat etmen gereken bazı detaylar var. Aslında bebeğinle ilgili dikkat etmen gereken çok şey var ve hepsi de çok önemli ama senin önceliğin mutlu olmak ve onu çok sevmek olsun, söz mü?

Konumuza dönersek bebeğinin banyosundan sonra şu adımları dikkate al:

  1. Bebeğini banyo için soymadan önce banyoyu hazırla.
  2. Banyoyu hazırlamadan önce de banyo sonrasında giydireceklerini hazırla.
  3. Banyo sonrasında bebeğini kurulayacağın kurulama bezini sana çok yakın bir yerde tut. Hatta omzunda durabilir.
  4. Banyodan çıkar çıkmaz beze sar ve giydireceğin yüzeye götür.
  5. Kurulama bezi ile kurula.
  6. Üşütmeden masaj yaparak bebek yağı ile cildini nemlendir.
  7. Şimdi önce altını yap ve sonra kolaylıkla giydirebileceğin kıyafetlerini giydir.
  8. Tüm bunları yaparken gülümse ve gergin olma 🙂

Bebek Banyosundan Sonra Nasıl Bir Havlu ya da Bez Kullanmalı?

Bebek banyosundan sonra bebeği kurulamak için hızlı kuruyan ve emiciliği yüksek bir bez kullanmalısın. Ayrıca bu bez, çok yumuşak olmalı. Bu amaçla müslin kumaşı tercih edebilirsin. Müslin kumaş, seyrek dokuma tekniğiyle dokunuyor. Bu da geçirgenliği olan ve nefes alan bir doku sunuyor. Müslin kumaşın diğer bir önemli özelliği de %100 pamuk ipliğinden dokunuyor olması. Bu da yine kolay kuruma, yüksek emicilik ve yumuşaklık konusunda müslin kumaşı, çok iyi bir seçenek haline getiriyor.

Deux Lapins Banyo Ürünlerini Keşfet!

Deux Lapins banyo ürünlerini bebeğin için keşfedebilirsin. Deux Lapins müslin kumaştan bebek banyo tekstili ürünleri ile eğlenceli tasarımları bebek için uygun kumaş ihtiyacıyla birleştiriyor. Müslin kumaştan bebek banyo kesesi, bebek bornozu, bebek pançosu seçeneklerine bakabilirsin.